Ehem.. ehem...
Pd hari yg serba indah ni,
nak ler aku kongsi resepi sempoi yg bernama...
MAKARONI ALA MAK!
(adik beradik dgn Spageti Ala Mak!)
Ditujukn spesel
utk semua org...
tanpa mengira usia, jantina maupon bangsa....
Bahan2nya adalah...
1. Makaroni (tak kisah brand apa, janji pasta makaroni ye)
2. Air (dr paip)
3. Minyak / Margerin / Butter (korang pilih le sendiri)
4. Bawang putih (2-3 ulas)
5. Bawang besar (1 je)
6. Sayur kobis (nk tambah carrot atau sayur lain pon OK jer)
7. Kiub stok ayam (nk perisa lain pon blh..)
8. Telur (kalau nk)
9. Ayam / Daging / Fishball (kalau takde takper, kalau ada lg bagus!)
10. Garam (secukup rasa)
11. Lada / Cili (kalau mau)
Tuan2... Puan2...
Makcik2... Pakcik2...
Kakak2... Abang2...
Adik2... Anak2....
(sori... cucu tak masuk sbb takde cucu lg)
Ni le cara memasaknye....
Mula2 kita panaskn air sampai mengelegak...
masukkan sedikit minyak / margerin / mentega...
masukkn makaroni...dlm periuk le... hehehe...
Sampai jd mcm ni...
Sementara tunggu makaroni kembang 2 kali ganda,
sila buat aktiviti lain yek
err... bkn tgk TV atau baca buku tau...
tp aktiviti potong memotong bahan
spt di bwh ni....
(ada bawang, bawang putih, sayur kobis & kobis bunga)
Seterusnya.... siapkn bhn utk menumis..
hari ni pakai margerin Planta...
jgn lupa hidupkn api dapur yer......
campak jer margerin tu dlm kuali...
ni le hasilnya.....
margerin bertukar menjadi minyak!
(sila abaikan warna kualiku...ngee... dh tonyoh & sental tp masih berdaki...) bila dh panas....
campak bhn2 utk ditumis
spt bawang besar (separuh dulu) & bawang putih...
tunggu sampai semerbak harumnyer...
tp jgn sampai hangit yer..
api jgn le power sgt...
Next... hancurkn kiub stok ayam spt di bwh...
guna le tgn sbb masa ni ler air tgn meresap masuk.. hehehe...
campak masuk ke kuali...
maka terhasillah rupa ni..
kalau nk tambah ayam ker... daging ker... fishball ker...
masa ni le yg paliiing sesuai..
tp memandngkn aku tak sempat nk 'defrost' benda2 tu,
maka aku 'skip' bhgn tu... huhuhu...
Lps tu tambah air secukup suka...
kalau minat berkuah, guna air byk..
kalau suka kering, bubuh sikit jer..
kalau taknak air pon tak kisah..
Bila dh mengelegak bhn2 dlm kuali..
baru le masukkn sayur...
tambah sekali belen bawang besar...
mcm ni...
Kacau.. jgn tak kacau...
dan bila dh sebati baru le masuk si makaroni.. Sambung usaha mengacau yer...
(aktiviti ni anak2 aku paling suka buat...hehehe...)
Dh pon siap utk anak sulung aku
sbb dia tak suka telur
tp kpd peminat telur
silalah guna teknik di bwh ini....
(jd aku keluarkn separuh utk Versi No Telur)
Utk Versi With Telur..
Ni ler caranya...
Masukkn telur (tanpa kulitnya)... Gaul sampai masak....
Spt ni...
Jeng... jeng.. jeng...
Dh pon siap....
Mmg mudah! Mmg sempoi!
Siap utk dihidangkn...
MAKARONI ALA MAK VERSI NO TELUR...
MAKARONI ALA MAK VERSI WITH TELUR..
Jgn malu... jgn segan...
Sila le menjamu selera...hehehe..
Mcm anak2ku yg dh tak sabar2 ni...
Siap tambah lg...
Mkn dgn penuh berselera...
Kan aku dh cakap anak2ku peminat no.1 aku...
Ini le bukti nyer...
Licin....
Menunggu masa utk dibasuh je...
Sapa yg basuh?
Aku le... huhuhu...
Ni le salah satu keja ku buat masa ni...
p.s. Satu je pesanan penaja...
Masa memasak tu,
silalah masak dgn penuh kasih sayang & ati yg ikhlas...
gerenti SODAPPP!!!
No comments:
Post a Comment